10 Mayıs 2012 Perşembe

Yeni Baslayanlar Icin Mulakat Teknikleri

Malumunuz bilenler bilir bugun hayatimdaki ilk mulakata katildim. Bir katilim bankasinin mulakatiydi. Managment trainee bolumune basvurdum ama basvurmasamiydim ne oldu ne bitti ben bile anlamadim. Ozellikle bu yazimi yeni mezun olacak tum gay potansiyel issiz okuyucularima ithaf ediyorum.

Mulakat icin 12.10 da saat verildi yer bla bla bla. Ben sabah saat 9.30da uyandim. Kalktim dusumu aldim, dislerimi fircaladim, ufaktan biseyler atistirdim. Parfum sisesinin dibini gormus olabilirim tam hatilamiyorum :) Dun geceden beyimin utuledigi pantolon ve gomlek giyilir, kravat baglanir. Hersey mukemmel :)
Kanksi aradim hemen msn'e gir bi yorum yap bana diye. Garibim girdi hemen verdi de verdi gazi. Aslansin yaparsin kocsun mukemmelsin... gibi komplimanlarla nedendir bilinmez 1cm gotum kalkmadi. Hatta saat 12ye yaklastikca gotumun yerlerde surunmeye basladigini bile itiraf edebilirim. 10.45te evden ciktim. Hemen kosa kosa berbere. Adam bi suratima bakti muhtemelen icinden deli mi sikti bu saatte kapiya dikilmissin diye. Bende iste kem kum mulakatim varda soyle efendi uslu bi sac modeli yapsaniz diyecektim seklinde nedenini anlamadigim bir kibarliktan kirilma durumu yasandi. Bu arada sac kestirmedim tabikide fon cektirdim sadece (3 cm sacin neyine fon cektirdiysem artik ) Kendim sac yapma konusunda baya berbatimdir da :)

Saat 11.40. Otobusten indim. Annemi aradim hayir duasini aldim. Beyimi aradim hayir duasini aldim. Kanksi aradim hayir duasini aldim. Yok anam babam hala elim ayagim titriyor. Sanki yillarin aslancigi gitti yerine 3 gunluk kedi yavrusu geldi. Yolda biri falan yanlislikla omuz falan atsa abi nolur affet bi bok yedim falan diye yalvarcak moda girdim resmen. Binayi buldum. Etrafinda 5 kez tur attim. Hala saat gecmek bilmiyor. Bense asagida dilim damagima yapismis bir sekilde vucudumdaki tum hucrelerin asiri yukeleme durumundaki gerginligini hissediyorum.

Neyse saat oldu 11.55 dedim sikerler hacim ben cikiyorum yukari. Asansorde resmen kendimi bastan yarattim tekrardan parfumler tekrardan sikildi, naneli seker yendi. Hersey ok.

Kapiya elimi attim kapi kilitli. LAAAAAAAAAAA
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
AAAN... diye bagirmama gerek kalmadan rakiplerimden biri geldi kapiyi acti icerden. Bekleme odasina yuruduk. Aman allahim yok boyle bir kasvet anlatilmaz yasanir bir gerginlik odada. Zaten oda da 3 kisiyiz kimse kimsenin gozunun icine bakmiyor. Usuleten mulakat icin geldiniz siz de degil mi desem de adamlar evet demeye bile tenezzul etmedi kafa sallayip gectiler. Sira sira aldilar iceri. En son oda da yalniz kaldigimda cari acik nedenleri, enflasyonla nasil basa cikilir, Turkiyenin ekonomik durumu, dunyadaki son gelismeler, basvurdugum bankanin bilanco buyuklugu ve donem net karini tekrar ederken kafamda adimi seslendiler ve odaya girdim. ( aslinda sirf su yarida kesme muhabbetine olayi burda birakmak geldi ama kendimin bile bu kadar gicik oldugu birseyi yapmak istemiyorum ama kudururdunuz itiraf edin )

Adamla online gorusme yapiyoruz. Onumde essek kadar tahminimce 17'' ekran bi bilgisayar ve sadece adamin goruntusu var. Bide cirkiiiin bi tipsiiiz anlatamam. Neyse basla bakalim kendini anlatmaya dedi. Basladim iste lisede fransizca okudum, unide bunlari yaptim yok bu grubun baskaniyim su toplulugun uyesiyim gibilerinden. Adam peki neden katilim bankasi istiyorsun dedi. Belki bilmeyenler vardir katilim bankalari faiz haram oldugu icin kurulmus faizsiz ozel finans kuruluslaridir. Bende basladim aciklamaya dedim iste bankaniz gercekten turkiye icin onemli bi konumda turkiyenin onde gelen katilim bankalarindan birisiniz ivir zivir bi kac iktisadi terim sikistiridim falan. Ben o kadar iktisadi cumleler kurmusum adam gitti faizin haram olmasina kitlendi. Bu konuda ne dusunuyorsun dedi bende elhamdulillah muslumanim tabikide dimizin gereklerince faiz kullanmayi tercih etmem dedim. Adam (ki o ana kadar kamerada ilk defa goz goze geldik cunku ben anlatirken surekli biseler not aliyordu) sanki dinin tum gorevlerini yerine getiriyorsunuzda dedi. Dumur deryalarinda kulac attigim an oldu o an. Nasil toplucagimi bilemedim resmen. Iste tabikide dinimizin gerekliliklerini yerine getiriyorum getirmez miyim hic oruc tutuyorum namaz kiliyorum hik mik desemde adam yuzunden tamam bi kes ifadesi yeterince belli oldu. Icimden neyse simdi iktisadi konulara geceriz bende rahatlarim dememe kalmadi universitede kendi evinde mi kaldin ogrenci evinde mi dedi. Bende hazirlikta ogrenci evinde kaldim sonra kendi evime ger dondum dedim. Adam; ogrenci evi kendi arkadaslarinla ciktigin ozel bir evmiydi yok farklimiydi dedi. Ben zaten anladim ne demek istedigini de cemaat evi diyemedim. Iste esnaf evi gibi biseydi esnaflar yardimci oluyordu falan hik mik dedim. Adam anladim cemaat evinde kalmissin hangi cemaat peki dedi. Hssktiiiiiiiiiiiiiir dedim icimden. Sen kalk yunanistandaki yonetimin degismesinin avrupa birligini nasil etkileyecegi uzerine 10 tane makale oku kendi kaldigin ev hangi cemaatten bilme. Sey kem kum hatirlayamiyorum pek dedim. Iyi madem dedi. Baban ne is yapiyor dedi. BIKBIK kurumuna yeni atandi orda bikbik olarak calisiyor dedim. Peki tam olarak ne is yapiyor dedi. GOT OLUSLARDAN GOT OLUS BEGENDIM. Bilmiyorum:( (bilmiyorum ne lan insan babasinin tam olarak ne is yaptigini bilmez mi )

Mulakatin sonunda adam kariyerine tam olarak nerde baslamayi dusunuyorsun dedi bende iste bireysel ve isletme uzman yardimciligi olarak dusunuyorum devaminda da uzman olup uzun vade de mufettislige kadar gidebilecegimi dusunuyorum dedim. Adam durdu senin kariyer hakkinda hic bi fikrin yok galiba dedi. (ne alaka lan tipsiz maymun kendi ik sayfanizda okudum aynen boyle gozukuyor kariyer yolunuz) bende hmm yeni mezunum ya cehaletime verin bari seklinde salak bir bakis attim. Neyse 10 gun icinde doneriz sana dediler postaladilar.

Anladim ki gercek hayatta aslan, goril, ayi okuz ne olursan ol oyle bir an geliyor ki seni kendi kalende ters koseye yatirip 90a cakiveriyorlar golu. Aslinda cok uzuldum diyemem kotu gecen bir mulakat olmasina karsin ilk mulakatimdi ve boylesine dinci bi bankada calismak istermiydim diye 2 kere dusunuyorum suan ( yetisemedigim cigere bok atarim hacim ) Saka bi yana gercekten guzel bir deneyimdi. Mulakata gidiyorsaniz anladim ki sadece kendiniz olun baska biri gibi gorunmek icin asiri derecede kasmayin. Bazen olmayacagi varsada guzeldir. Herkese is hayatinda basarilar :D

12 yorum:

Unknown dedi ki...

tamam kesme muhabbetini kaldıralım... hak verdim yani :D

açıkçası ben olsam bu mülakattan sonra arasalar bile gitmezdim.. ne demek öğrenciylen hangi evde kaldın.. sizi ilgilendiren bir durum değil derdim direkt.. sonra hangi cemaat.. kıl olurum cemaat lafına bile.. bu kadar gereksiz bir mülakata hayatımda hiç girmemiştim.. çok şaşırdım.. ama bu da o bankanın profesyonelce iş yapmadığının en büyük göstergesi..

bunlar mı sorulur allah aşkına.. din elden gitmiştir beyler.. bilimden uzak, profesyonellikten uzak..

bu arada baban ne iş yapıyor olabilir de sen bilmiyorsundur çok merak ettim açıkçası :D

izmirdeki o gay dedi ki...

sorma bigayim ya adamlar oyle sorular sordu ki dumur deryasinda kulac attim resmen tamam basvurdugum banka islam bankalari kurulusuna uye tamam da hangi cemaat sorusu beni benden aldi resmen

Depresif Ayu dedi ki...

bank asya mı bu :)

Bir Gay dedi ki...

Mülakat teknikleri hakkında uzun eğitimler almış ve bulunduğum konum dolayısıyla defalarca işe alım görüşmeleri yapmış biri olarak söylüyorum ki, son paragraftaki değelendirmen kesinlikle yanlış :)

Mülakatlarda sorulan soruların beynindeki karşılığı ne olursa olsun, vermen gereken cevap onların duymak istedikleridir!

Bu yüzden mutlaka firmanın prensipleri ve beklentileri doğrultusunda cevaplar vermek her zaman artı puan kazandırır..
Buraya kadar verdiğin cevaplar genel itibariyle son derece başarılı görünüyor.

Bence mülakatın kilit sorularından biri "senin kariyer hakkinda hiç bi fikrin yok galiba" cümlesi olmuş..
Bu aslında çok sinsi bir tekniktir.
Senin baskı ve stres atındayken nasıl tepkiler verdiğini ölçmek için kullanılır.
Beklemediğin sert bir yorum karşısında dağılıp saçmalamaya mı başlıyorsun, yoksa mantıklı çözümler mi önerebiliyorsun, bu test edilir..
Eğer son derece soğuk kanlı bir şekilde "Ben sizin gibi düşünmüyorum, gerekirse en alt kademeden başlayarak göstereceğim performansla, zaman içerisinde bulunduğum her görevde bir üst basamağı hakedeceğime ve nihai hedefim olan ... görevine ulaşabilecceğime inanıyorum" gibi bir şeyler söylemiş olsaydın şu anda sana yeni işinde başarılar diliyor olabilirdik ;)

Umarım en kısa sürede istediğin ve hakettiğin yerlere gelirsin ;)

izmirdeki o gay dedi ki...

@ayucugum; bak asya degil

@birgay; aslinda soylediklerinde profesyonel gozle bakildiginda haklisin ama oylesine kendimden baska bir kisi oldum ki stresten artik mantikli dusunce yetenegimi kaybedip sadece hazir cevap ve onceden dusundugum seylere odaklanabildim biraz daha rahat ve gitseydim eminim ki cok daha iyi bir performans sergileyecegimi dusunuyorum. neyse ilk mulakatim olmasina veriyorum sadece...

One Girl Two Boy dedi ki...

Otur cocuğum soru 1 islamın şartları nelerdir ...
Ben olsam orda valla kesin taslarlardi beniii. Ahhh aslancuigim iyi di iyi di bak her şey bir deneyim :)))

İsveç'ten Sevgiler dedi ki...

ouvv cok sert, ben mulakatta koseye sikistigim an aglamaya baslarim hee tutamamda kendimi :D

izmirdeki o gay dedi ki...

aslanciklar aglamaz hih :)

Adsız dedi ki...

ilk mülakat için bayaa iyiymişin bence. hayırlısı olsun, umarım iş maceralarını da okuruz. ;)

Bir Gay dedi ki...

BiGay, yorumunda fena halde yanılıyorsun :)

O banka işini son derece profesyonelce yapıyor..
Albaraka, Kuveyttürk gibi bankaların hedef kitleleri çok net bir şekilde belirlidir.
Yaptıkları kampanya ve promosyonlardan, kullandıkları ortak dile kadar, personel seçiminden şube açtıkları lokasyonlara kadar, her şey bu hedef kitle dikkate alınarak en ince ayrıntılarıyla hesaplanır..
Bu yüzden 'İŞ'lerini çok profesyonelce yürütüyorlar..

Haa bu bankalarla hiç bir işim olmaz, orası ayrı, ama bu durum işlerini profesyonelce yaptıkları gerçeğini de değiştirmez ;)

Unknown dedi ki...

Bir Gayciğim benim profesyonelce değil dediğim nokta işte öğrenciyken nerede kaldın sorusu, hangi cemaatin eviydi sorusu.. Allah aşkına bunun bankacılık işiyle ne alakası var.. Ben bu işi en iyi şekilde yapacak kişiyi seçerim demesi gerekir.. Bir insanın cemaat bağıntısı onun o işte iyi olduğunu göstermez kanaatimce..

ayrıca dinin bu kadar işin içine sokulması iiy değil.. Çünkü ilerleyen günlerde bu adamlar oruç tutup tutmamana, namaz kılıp kılmamana da karışırlar.. Ben korkarım bundan.. Bana biri yap derse inat olsun diye yapmam da :D

Gay Panda dedi ki...

yavrum geçmiş olsun diyelim öncelikle :D iyi mi olmuş kötü mü olmuş bilemedim ama hayırlısı yavrum. bakalım adamlar sana ne şekilde döncekler. ne mülakatlar atlatanlar var sen bişeye takılma bence sonunu gördüm ayağına da yatma :) aslan dediğin kükremeli bence sende başın dik gez yavrum öperm ;)