20 Mayıs 2012 Pazar

Bir Istanbul Masali... ve aslancik yenilir...

Ey Istanbul seni yenicem... naralariyla indim ucaktan. Sonra bi durdum etrafima baktim. Yalnizim lan ben. Ilk defa Istanbula tek basima geldim. Herkes kendi dunyasinda, herkes kendi aleminde. Hava alanindan inerken ayagim kaydi duseyazdim da donup bakan olmadi. Ama aslanciktim ben bir kukrerim tekrar ayagi kalkarim dedim yoluma devam ettim.

Oncelikle ertesi gun yapilacak mulakatima yakin bir otel bulmam lazimdi. Hemen taksime gitmeye karar verdim. Atladim metroya. Izmirden Istanbula 1 saatte gelip, hava alanindan taksime 2,5 saatte gittim. Metrobuste nefes alsam yeter olayini canlis yasadim. Bu ne laaaaan ruhumu teslim edicektim o metrobuste. Bu arada sevgili istanbullu bloggerlar artik akraba olabilme ihtimalimiz var. Cunku metrobuste kac kisi bana dayadi, ben kac kisiye dayadim bilemiyorum. Tabikide istemeden oldu hepsi ama olsun sonuc olarak istanbulun en azindan %50si ile akraba oldugumu dusunuyorum artik :D Hadi hepsini gectim yasli moruk otesi bi dedemin elini 30 saniyede bir popoma degdirmesi... DEDE, DEDE burdan sana sesleniyorum kusun kalkmadiktan sonra elinle surtsen ne olur !?

Neyse finikuler olayini kesfettikten sonra indim taksime. (bundan sonra biz izmirliyiz ozel kelimelerimiz var falan demicem finikuler ne a.q.) Kendimi taksimde resmen mal gibi hissettim. Heryer insan, her tarafta bi kalabalik. Ruhum daraldi resmen. Neyse uzun bir arayis sonucunda idare eder katagorifinde fiyat-kalite orani cok asilmadan bi otel buldum. Bundan sonra varsa kalma ihtiyaci hisseden yardimci olurum :) Ve burdan sonra istanbulun gercek yuzu piyasaya cikar...

Otele yerlestikten sonra kuzenle beraber limonlu bahce diye bi cafe-restoran arasi bi yere gittik. Mekan cidden guzeldi. Mekani gectim de kuzenim beni benden aldi itin gotune istemeden de olsa soktu soktu cikardi. Iste basladim ben bu firma bu pozisyona basvurdum on mulakati gectim bidi bidi anlattim. Kuzenimin ilk tepkisi: hadi ya keske onceden soyleseydin ben seni oraya aldirirdim, baya tanidiklarim var orda, dedi. Once icimden bi siktirol desemde herif cantasindan ipadini cikardi 2 mail atti 2 telde birileriyle gorustu. Tamamdir dedi. Gorusmeye gittiginde seni biliyor olucak adam dedi. ZOnk:S

Nasil ya... Benim dandik iplemedigim kuzenim adam olmus bana referans bulusyor. Kendimi o kadar ezilmis hissettim ki anlatamam. Baktim bu muhabbete devam edersem olcak gibi degil bende ne ego kalir ne bisey hemen konu ceviriyim dedim. Eee dedim kuzen seneye okul bitiyor ne yapicaksin? Benim kuzen bir basladi anlatmaya ben aslandan kediye dogru bir ezilme buzulme vs yasadim diyebilirim. Yasit olmamiza ragmen ben bu derece yerimde sayarken onun bu derece istikrarli ve kararli bir kariyer yolu cizmesi mulakat oncesi tum moralimi alt ust etti. Sanirsam mulakatimda artik soyleyebilecegim tek sey evet ben sadece izmirliyim + puan saglar mi falan demek. Yine kiskancliktan erisemde kuzenimle gurur duydum.

Neyse lise tayfamla guzel bi aksam yemeginden sonra otele dondum ve uyudum. Sabah uyandim, hazirlandim ciktim. Gittim mecidiyekoye. Ey tanrim koyden indim sehire, birader bu plaza dedikleri nedir ki? diye kibar feyzoya baglayasim geldi. Herkes jilet gibi semtte resmen bi we r the bussines monsters hell yeaaaaah havasi. Ama hooooop dedim aslancik. Unutma sen ki izmirin aslanisin silkelen ve kendine gel. Hemen gazetemi aldim. Guzel bir cafeye oturdum. Americanomu soyledim. Actim ekonomi sayfasini okumaya basladim. O anin buyusu pahabicilemezdi diyebilirim. Etrafimda genel mudurluklerde calisin bir suru insan, onumde acik duran bir ekonomi sayfasi ( ve okuduklarimida anliyorum yani hava atmak gibi olmasin oyle universitedeki gibi bos bos okumuyorum) yanimda kahvem... Tamamdir olmussun sen aslanim dedim ve genel mudurluge dogru rotami cizdim.

Plaza bakildiginda yukari dogru uzasada bi o kadar da yerin alti varmis. Vay anasini ben bunu daha once niyye dusunemedim dedim ve indim bodrum -4 e. Hemen karsima mulakat yapicagim kisi cikti merhaba dedi. Bende anca miyav dedim heralde. Laaaan aslancik ne oldu yine bagladik kedicige. Oyle disarda cafelerde surtmeye benziyormuymus? Kisa bir tanismadan sonra kurgu senaryo bolumune gectik. Elime bir dosya verdiler buna calis dediler. 20 dk snra musteri olarak gelicem ve bana kredi saticaksin dediler. SATAMADIM...

Mulakat uzun bir geyik belki baska zaman anlatirim ama artik istanbulun buyusunu, gercekten bir insanin nasil  kendini gelistirmesi gerektigini anladim. Evet kotu bir mulakat gecirdim. Sonucunuda hic olumlu beklemiyorum ( ama INSALLAH OLUR ) yinede herseye ragmen deneyimdi. Deneyimden de ote belki istanbula kucuk bir aslancik olarak gittim. Ve simdi o kucuk aslancigin nasil buyumesi gerektigini ve buyurken nasil bir yol izlemesi gerektigini biliyorum...

Umarim herkes birgun hedeften ziyade bu hedef icin nasil bir yol izlemesi gerektiginin farkina varir... HERKESE IS HAYATINDA BASARILAR :)

p.s. lutfen benim icin dua edinde bu istanbuldaki mulakattan sonra beni ise alsinlar benim hala umudum var :)

9 yorum:

Adsız dedi ki...

canım sana iyi şanslar olsun. iş hayatı kurtlar sofrası. aslında üniversitede herşeyi öğretiyorlar belki iş alanınıza dair ama bence bir de mülakat dersleri olmalı. çünkü sen ne kadar donanımlı olursan ol mülakatta ik'nın aradığı cevapları veremezsen direkt elendin demek =( ama şunu da unutma ne kadar çok mülakata girersen o kadar deneyim kazanıyorsun bu konuda ve o heyecanı yenmeyi ve doğru cevapları vermeyi öğreniyorsun. internetten mülakatla igili yazıları da oku derim ben ;) aslında yaptığınız roleplay'de senin krediyi satıp satamamandan ziyade doğru bilgiyi veriyor musun müşterine, o andaki tavrın ve geçirdiğin enerji nasıl? bunlara da bakıyorlar. sonuç netice değil bir nevi hatice yani =)

Gay Panda dedi ki...

ahanda aslancık istanbulda serisi olmuş bu tam :) yavrum öncelikle moral bozcak bişey yok. mülakatta zaten kafan yerinde olsaydı verdiğin cevapların kalitesini ve karşındakilerin istedikleri cevapları vermeyi falan çözerdin bana göre. bence de olay krediyi satıp satamaman değil bana göre. daha başka bişeyler var. krediyi satabilseydin güzel olucaktı ama olmamış bu yüzden sende tek bi olaydan kendini mahvetme. daha kpss var başka iş fırsatları da olucak. kendine güvenin ya da kendin hakkındaki düşüncelerin kırılsa bile bu seni etkilemesin çünkü durumu başka bi işe giremiceksine döndürme kendi içinde de ;) hayırlısı olsun yavrum ben duamı burdan ederim sana :) dinimiz amin ;)

Bir Gay dedi ki...

Öncelikle ilk hatayı İstanbul'a uçakla gelerek yapmışsın.
Sen hiç Türk filmi izlemedin mi?
"İstanbul seni yenicem" naraları Haydarpaşa istasyonunun merdivenlerinde atılır :))
Sen 1-0 yenik başlamışsın :))

İkincisi, havaalanından Taksim'e gelmek için metro, metrobüs, füniküler.. derken bütün toplu taşıma araçlarını kullanmışsın, nasıl bi rota çizdin, nereleri dolandın öyle :))
Bir daha İstanbul'a gelirsen haberimiz olsun, ücretsiz rehberlik hizmetleri konusunda yardımcı olabiliriz :))

Üçüncüsü, mülakatta krediyi satman çok da önemli değil, önemli olan satabilmek için izlediğin yöntemler ve müşterinin çekinceleri karşısında sunabildiğin mantıklı ve alternatif çözüm önerilerindir. Eğer azmini ve işine olan inancını yansıtabildiysen olumlu bir sonuç çıkma ihtimali kuvvetli..
Ama olmasa da üzülme, daha yolun çok başındasın, girdiğin her mülakattan dersler çıkararak eksiklerini kapatıabilir ve istediğin işi alabilirsin ;)

Son olarak, valla ben bir robot değilim, kanlı canlı bir insanım, Lütfen şu kelime doğrulamayı kaldır artık ;)

maskgay dedi ki...

öncelikle geçmiş olsun bir İstanbullu olarak söylüyorum. Metrobüs olayını haftanın yedi günü çeken biriyim allah seni 500T ve 16K gibi otobüslere bindirmesin :)) (ne demek istediğimi ekşi sözlük güzel anlatır) "Bir Gay"ın dediği gibi krediyi satmandan çok izlediğin yönteme o anki hal ve hareketlerine bakarlar genelde. İnşalah olur. Bende moda fotoğrafçılığını ilerletmek içim amerika veya tokyo düşünüyorum ve çok zorlanacağımın da farkındayım :)

okul ve iş yaşamı arasında dağlar kadar fark var hem okuyup hemde çalıştığım için biliyorum okulda hiçbirşey öğrenmiyoruz aslında. Bu arada kahve-gazete olayını yapman süper olmuş çok keyiflidir o his :)

Bu arada sen bir aslansın birşekilde kapansa da kapılar daha iyileri açılır unutma ;)

izmirdeki o gay dedi ki...

@akhlys; mulakata gitmeden once tum yazilari okudum zaten hatta saolsun kazuda bi suru yazi gonderdi oku bunlari diye hepsini ezberledim nerdeyse ama Allah seni inandirsin bi tanesi bile cikmadi :)

@ailemizin pandasi; gozumsun pandam daha cok dua edelim sansimizi arttiralim :)

@birgay; ben zaten kelime dogrulamayi kaldirmistim sen anonymus yaziosun ya bence ondandir onunda kaldirma yontemi varsa onuda arastiriim onun disinda kesinlikle guzel bir deneyimdi ama sonucu hakkinda cok kararsizim sorduklarinda ne iyi gecti diyebiliyorum nede kotu ise alimim gostericek mulakatin nasil gectigini

@maskgay; o aslancik onune acilan ne arenalardan sagsalim cikmayi bildi ahh ah... ama gel gelelim is ciddi bi durum olunca bi garibim ya kesinlikle kendi performansimi gosteremedigimi dusunuyorum. ama gun dogmadan neler dogar tabikide umudumuzu yitirmiyoruz :)

Unknown dedi ki...

Lan mülakatın kredi satmak olduğunu bilseydim seni o konuda çalıştırırdım tüh:( olsun olmasa da tecrübe tecrübedir.

Unknown dedi ki...

Bu arada sen ilk mülakattan önce de çok umutsuzdun.. ama bak ikinciye çağırmışlar.. o zaaaaman ben çok umutluyum bebeğim..

bende İstanbula gelmeden önce metrobüsleri Vatan Şaşmazın bindiği gibi bişi sanıyordum :(

Bu arada kelime doğrulama hala var, hem de herkese var... hadi kaldır bakalım :D

izmirdeki o gay dedi ki...

kelime dogrulamayi kaldirdim komple :)

Unknown dedi ki...

heyooo saldırıııııııııııınnn!
oh be doya doya yorum yapabiliceez
operadakisaldırayabi:P